Vier het leven

Vrijwilligerswerk

Nu wil ik iets persoonlijks met jullie delen. Iets dat mijn leven veranderde. Samen met mijn man heb ik 1,5 jaar vrijwilligerswerk gedaan in o.a. Kenia en India. Ik werd geconfronteerd met ziekte, armoede en honger. Maar wat opviel was dat ze altijd zo dankbaar waren voor wat ze wél hadden en niet focusten op wat ze niet hebben.
Daar leerde ik één van de belangrijkste lessen uit mijn leven: wees dankbaar voor wat je hebt! Het helpt om je leven niet meer te vergelijken met mensen die meer hebben dan jij. Wacht, dit is zo belangrijk, ik zeg het nog een keer: vergelijk je níet met de mensen die meer hebben dan jij! Wees blij met wat je (wel) hebt.

Eén van de dingen die kunnen gebeuren als je je laat leven door de waan van de dag, is dat je deze hoogtepunten niet meer viert. Dat je te weinig stilstaat bij de mooie dingen in je leven. Maar iedere dag bestaat uit (kleine) mooie dingen. Als je dat ontdekt, zal je merken dat je anders in het leven gaat staan!

Oefening baart kunst

Ik heb een fijne oefening voor je, die niet langer duurt dan het drinken van een kopje koffie of thee. Doe hem dagelijks en je zult het verschil gaan merken. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent in je leven. Wees zo specifiek mogelijk! Je kunt elke dag opschrijven dat je dankbaar bent voor je gezin, maar als je opschrijft dat je genoot van de dikke knuffel die je kind jou gaf, of het compliment dat je van je partner kreeg, geeft dat een veel beter beeld. Natuurlijk kun je het ook één keer per week noteren bij de wekelijkse hoogtepunten. Maar het effect is het grootst als je het dagelijks doet!

Je dankbaarheidslijstje is een prachtig item om als naslagwerk te bewaren. Het is echt bijzonder om al die punten later weer eens terug te lezen; je krijgt er acuut weer een blij gevoel van.

Hier ben ik het meest dankbaar voor!

Lieve groetjes,
Jisca

Foto: Marlau Fotografie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *