Verlies je niet in de chaos

Eén van de vragen die ik kreeg is: “Wat als je 100…of 1.000 of 100.000 ideeën in je hoofd hebt. Hoe ga je er dan mee om? Hoe zorg je dat je niet jezelf verliest in de chaos en de veelheid?”

Het is een onderwerp waar ik vaker op terug kom en ik ga het nog een keer herhalen: je moet keuzes maken. En ik ben niet scheutig met het woordje moeten. Van mij moet het ook niet. Maar als ik jou was zou ik er zélf een moeten van maken. Keuzes wíllen maken. Prioriteiten geven. En laat die prioriteit dan het eerste zijn dat je elke dag gaat doen. Wat jij belangrijk vindt, geef dat zoveel prioriteit dat het bovenaan je planning staat. In de Balans Planner wordt het ook wel de ‘must do’ genoemd.

Misschien benoem ik nog niet vaak genoeg: doe dit als allereerste. Voordat je jouw mails gaat beantwoorden. Voordat je je laat afleiden door de socials, je appjes. Laat dat allemaal eens even opzij liggen totdat je met focus en aandacht hebt gewerkt aan datgene wat je prioriteit wilt geven. En kies dan ook niet vijf dingen, er is tenslotte maar één must do plek op een dag en dat is bewust. Ergens in de veelheid van het leven zie ik – overigens dat overkomt mezelf ook – dat het steeds moeilijker wordt om te focussen op één taak, één doel. Om daarop te focussen zodat je echt verder komt. Alles een heel klein beetje doen, levert meestal niet de output die je zoekt! Dus kies voor een prioriteit.

  • Als jij meer bewegen als prioriteit hebt, start je dag dan met bewegen.
  • Staat er elke dag stille tijd op je planning, begin je dag dan hier mee.
  • Ben jij bezig met het starten van een bedrijf, ook dan eerst aan de slag met het bouwen aan dit bedrijf.

Zet dit bovenaan voor alle ruis je dag gaat vullen. Ruis van mail. Ruis van appjes. Sluit die buiten. Geniet van die concentratie momenten! Maak er ook als het even kan een goed serieus blok van, misschien wel één of twee uur gefocust werken. En dan zul je zien dat het veel sneller af is dan wanneer je het er af en toe een beetje bij doet. En dat het ook rust in je hoofd gaat geven.

Want het zijn niet meer ál die ideeën die eigenlijk om aandacht vragen, jíj hebt gekozen voor hetgeen jij prioriteit gaat geven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *