Update sabbatical: confronterend

TIP! Je kunt mij dit bericht persoonlijk horen vertellen op Instagram of Facebook

Confronterend. Dat is het woord dat deze sabbatical omschrijft. Waar ik had gedacht dat het een soort XXL vakantie zou zijn, blijkt het een leerzaam proces waar ik doorheen moet. Soms zelfs een beetje pijnlijk. Ik wil er iets over delen, want hoewel ik regelmatig berichtjes krijg van mensen die ook een sabbatical willen, hoop ik dat met deze tips het misschien niet nodig is. Of op zijn minst minder confronterend zal zijn.

Punt 1: Te druk?
Deze sabbatical heb ik echt ontdekt dat mijn leven náást mijn werk al bijzonder vol is. Ik dacht dat er zeeën van tijd tevoorschijn zouden komen als ik minder zou werken, maar mijn taken als moeder, dochter, zus, partner, vrijwilliger etc. vragen al best veel van mijn tijd en aandacht. Het is goed om dat weer helder voor ogen te hebben. Zodat ik er steeds opnieuw voor kan waken niet té druk te worden.

Punt 2: Uitstellen.
Waar ik dacht dat ik vast snel wel in de verveling zou schieten, blijkt het tegenovergestelde waar. In de Balans Planner kun je op pagina 274 to-do’s noteren die je uitstelt tot je er aan toe komt. Nou dat heb ik geweten. Deze lijst is echt te lang. Vaak persoonlijke to-do’s die moeten wachten tot het een keer uitkomt naast mijn werk. En nu het iets rustiger is komen ze op ploppen. Dit kan ik voorkomen door elke week vaker tijd in te plannen voor privé to-do’s, zoals de fotoalbums van de kids.

Overigens, wat ik ook merk dat komt op ploppen nu ik meer rust heb: mijn emoties én vermoeidheid.

Dat brengt me bij punt 3: Onnodig.
Als ik kijk waar ik tijdens deze sabbatical behoefte aan heb, dan zijn het geen wereldschokkende dingen:
– Vroeg naar bed.
– Een boek lezen.
– In bad.
– Een lange wandeling.
– Stilte, zodat ik kan denken…en voelen.

Ik vind het best pijnlijk om hardop te moeten toegeven, maar ik heb iets niet goed gedaan in mijn planning. Steken laten vallen in mijn zoektocht naar balans. Want dit zijn geen dingen waar je alleen aan toe komt als je een sabbatical neemt. Dit zijn dingen die ik al een plek in mijn planning had kunnen geven. Misschien zelfs had moeten geven. Dan had ik deze sabbatical wellicht niet zo hard nodig gehad.

En jij? Wat kun jij vandaag nog inplannen wat ervoor zorgt dat je morgen op de been blijft?

Ga er mee aan de slag in de Balans Planner, shop deze hier >

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *