Snoei in je taken!

Snoei geeft groei. Als jij onnodige ballast uit je planning schrapt, geeft dat lucht. En kan jouw energie gaan naar de dingen die jíj belangrijk vindt. De insta-voicepost snoeien van vorige week maakte iets los bij mensen. Ik liet ook mijn perenboom zien die meer vrucht heeft dan ooit tevoren. Omdat we gesnoeid hebben. En omdat er aandacht (lees: o.a. voldoende water) naar toe gaat.

Wij hebben nu een huis met tuin, maar hiervoor woonden we op een appartement. En van tuinieren hadden we echt geen kaas gegeten. Sterkte nog. Bij elk plantje dat gepoot moest worden, belden we mijn schoonouders. Tot ik bij plantje 25 bedacht ik dat dit echt niet zo verder kon. We hadden nog een stuk of 1.000 planten te gaan voor onze tuin vol zou staan. Het werd tijd om het zelf te leren. Met dank aan het wereld wijde web hebben wij heel onze tuin zelf aangelegd. En uitgeleerd ben ik nog niet. Want ik kende het spreekwoord ‘snoei geeft groei’ wel, maar dit jaar zag ik met eigen ogen hoeveel effect het heeft.

Want er was een nieuwe hegje dat maar een mager scharminkel bleef. Dus die paar enthousiaste uitschieters die wél gegroeid waren wilde ik er niet af halen, het was tenslotte nieuw en gaf het idee dat de heg aan het groeien was. Tot ik toch deze zomer tóch een snoeibeurt gaf. En sindsdien ontstaat er opeens wél een volle heg. Of zoals het voorbeeld van de perenboom. In de zomer prachtige bloesemtakken eruit moet halen doet bijna een beetje pijn.

Ik moest denken aan groei-pijn. Mijn 10-jarige dochter klaagt er regelmatig over. Ook als je in je taken of planning snoeit kan dit best pijn doen. Want dat betekent dat je nee gaat zeggen. Soms zelfs tegen je leuke eigen ideeën. Toch draag je meer vrucht als je op de juiste manier snoeit, is er meer resultaat als je keuzes maakt! En blijf je zelf beter staande…

Doe eens een experiment!

Kijk eens kritisch naar je planner en probeer elke dag eens iets te schrappen, waardoor er ademruimte in je planning ontstaat. Net als ik moest leren tuinieren, is dit ook ‘oefening baart kunst’. Zo kies ik er bewust voor om maximaal twee avonden in de week een afspraak buiten de deur te hebben. Omdat ik heb gemerkt dat dit voor mij genoeg is. Laat eens weten: wat kun jij van je planning schrappen?

Oh en lieve lezer. Afgelopen 3 jaar heb ik jullie wel een beetje leren kennen. Ik weet dat veel van jullie perfectionist ingesteld zijn! Dus klinkt ‘schrappen in de planner’ voor sommige van jullie tenenkrommend. Leg de lat niet te hoog voor jezelf! Laat je perfectionisme niet in de weg staan bij het gebruik van de Balans Planner. Mijn planner is net het echte leven: soms heb ik alles onder controle en gebruik ik zelf een gezellig accentkleurtje. Soms ziet mijn planning er net zo hectisch uit als de periode waar ik op dat moment doorheen ga. Het belangrijkste blijft om álles op te schrijven, zodat je niets hoeft te onthouden. Je weet wel: die grijze cellen alle gelegenheid geven om te doen waar ze goed in zijn: having ideas in stead of holding them (David Allen).

Dus durf te schrappen in je planning, omdat je jezelf ademruimte gunt!

Lieve perfectionist, schrappen in je planner kan tegenwoordig pinterest-perfect; met een uitwisbare pen! Nieuwsgierig welke pen ik gebruik? >

 

Shop de Balans Planner hier > 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *