Sabbatical

Doe jij het wel eens? Echt even voelen ‘wat heb ik nou nodig?’ Ik kan eerlijk zijn, ik doe het te weinig. Pas liet iemand vallen: je moet er toch niet aan denken om in een klooster te zitten? En ik kon alleen maar denken: oh doe mij dat klooster! Een week, een maand voor mijn part, het klinkt mij als  een zaligheid! Ik dacht: dit is een signaal! Wat doe ik hier mee? Plan ik gewoon weer mijn planner vol, of gun ik het mezelf een keer om naar mezelf te luisteren. Hoe zorg ik dat het in mijn planner komt? Dus Geloof het of niet, vandaag – 1 september – staat er in mijn planner: een sabbatical! Ik heb een máánd vrijgehouden. In de eerste plaats is het een maand om me bezig te houden met de vraag: wat heb ik nodig?

Gisteren sprak ik iemand die mij volgt op Insta. Zij zei tegen mij: Jij krijgt het voor elkaar om mij tot nadenken te zetten. Dat zijn de complimenten, daar wordt ik zo blij van! Ik ben de laatste die jou wil vertellen hoe iets moet of hoe het werkt. Want onze levens kunnen zo anders zijn – zijn waarschijnlijk heel anders. En wat we nodig hebben kan ook zo anders zijn. Maar één ding zie ik wel gebeuren… wacht laat ik het bij mezelf houden: ik betrapte mezelf de laatste tijd steeds vaker dat ik eindeloos stories of reels zat te kijken. Ik ben mezelf aan het  verdoven: niet hoeven denken, niet hoeven voelen. Maar wat geef ik mezelf hiermee? Een overdosis — prikkels! Ai ik merk dat ik een negatieve bijsmaak heb bij het woord. En toch denk ik, wat zijn de momenten dat er rust en ruimte in mijn hoofd is, dat zijn ook de momenten dat de prikkels niet teveel zijn. En rust en ruimte in mijn hoofd, zo ontstond vijf jaar geleden de Balans Planner. Die zoektocht hoort er dus bij. Terwijl in vijf jaar tijd alle apps zijn door ontwikkelt om je langer tijd door te laten brengen op de app, verslaafd te maken als het kan!

Om jezelf te horen denken, om te voelen wat je nodig hebt, heb je stilte nodig. Een moment zonder prikkels. 

Neem zelf vandaag nog een moment om in te vullen: wat heb ik nodig om in balans te zijn? En kom daarna in actie: geef het direct een plek in je weekplanning.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *