Magische stap naar meer rust

Nóg een magische stap om meer rust en efficiëntie te creëren in mijn hoofd was deze: stoppen met discussiëren. Iedere keer weer mijn planning omgooien omdat er weer wat nieuws oppopte wat meteen moest gebeuren: ik werd er gek van. Mijn oplossing? Routine.

Om heel eerlijk te zijn; van het woord routine gaan mijn nekharen altijd een beetje overeind staan. Flexibel zijn was meer mijn ding. Toch kijk ik inmiddels anders naar routine en de kracht ervan.

Routine

Vergelijk je leven eens met autorijden. Weet jij het moment nog dat je voor het eerst in de lesauto ging zitten? En dat de rijinstructeur zei: ga maar, rijd maar! Ik weet van mezelf nog dat ik dacht: hoe dan?! Talloze lessen had ik nodig, om stap voor stap te leren welke routine je in de auto moet volgen om uiteindelijk zelfstandig auto te kunnen rijden.

Stel je voor, dat je nu nog steeds net zo hard moet nadenken bij het autorijden, als toen je je eerste rijles had. Dan zouden er weinig mensen vrijwillig autorijden denk ik. Want hoe vermoeiend is het, als je over iedere handeling heel zorgvuldig moet nadenken. Maar heb je eenmaal een routine ontwikkeld, dan gaat het bijna moeiteloos.

De kracht van routine kun je ook in je dagelijks leven toepassen. We hebben vaak niet eens door hoeveel energie het kost om activiteiten niet op vaste momenten te doen. Als je geen routine in je dag hebt, zijn er de hele dag door veel keuzes te maken. Hoe laat zal ik opstaan? Zal ik nog even snoozen? Heb ik vandaag tijd om te ontbijten of moet ik even vlug-vlug?

Zo ben je de hele dag met jezelf aan het onderhandelen! Als je dat weet te voorkomen, brengt je dat heel veel rust, dat kan ik je verzekeren.

Hardlopen

Heb je de discussie met jezelf net gesust, dan heb je nog al die anderen die zich ook met de besteding van jouw tijd willen bemoeien. Hardlopen was voor mij zo’n terugkerend discussiepunt. Had ik net na lang dubben besloten op welke dagen en hoe laat ik ging hardlopen, kwam mijn man er weer tussendoor fietsen omdat hij ook graag de deur uit wilde. Zo kwam er natuurlijk bar weinig van dat hardlopen terecht.

Ook naar anderen toe bleek het goed te werken om vaste momenten voor je activiteiten met elkaar af te spreken- mits je dat duidelijk naar elkaar communiceert, natuurlijk. De routine werd zelfs zo duidelijk dat als ik niet op tijd klaar stond, mijn man vroeg: “Zou jij niet gaan hardlopen?”.

Je kunt routines zowel in je privé als in je werkleven toepassen. Spreek met jezelf af op welke momenten je terugkerende taken en activiteiten doet. Gebruik hiervoor de ‘routine week spread’ in de planner, of download deze hier.

Menu-routine

Ben jij thuis degene die bepaalt wat er ’s avonds op tafel komt? Probeer dan eens de menu-routine. Schrijf per dag zoveel mogelijk verschillende gerechten op die geschikt zijn op die specifieke dag te koken (omdat je dan juist veel of weinig tijd hebt). Een weekmenu maken kost minder tijd (je hoeft maar 1 keer boodschappen te doen), en het is duidelijk voor het hele gezin. Bijvoorbeeld; op maandag heb ik altijd weinig tijd om te koken, bij die dag noteer ik zoveel mogelijk snelle (gezonde) recepten die een optie zijn. Heb ik een keer geen inspiratie, dan hoef ik alleen maar mijn planner open te klappen op pagina 262!

Koop de Balans Planner hier >

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *