Kleine stapjes, letterlijk en bij het plannen

Herken jij dit? Ik heb een maand sabbatical en ik wil gelijk van alles: liefst gelijk een goed aantal kilometers hardlopen bijvoorbeeld. Terwijl ik best weet van mezelf dat ik dit rustig moet opbouwen. En als we het dan toch hebben over goed naar jezelf luisteren… eigenlijk ben ik op dit moment meer gebaat bij een goede wandeling dan mezelf helemaal afbeulen. Dus in plaats dat mijn missie deze maand werd 3x per week fanatiek hardlopen, besloot ik letterlijk de stap kleiner te maken, zodat ik het ook vol ga houden. Nu is mijn missie geworden: elke dag bewegen. Ik begin gewoon met wandelen en spreek met mezelf af minimaal het kleine rondje te wandelen.

Projectenpagina’s
Grote dingen tot kleine stapjes maken, dat is iets dat je ook bij plannen kunt gebruiken. Lijkt de taak die je moet doen een onoverkomelijke berg die niet te beklimmen is? Daar is een projectpagina (p. 267 van je Balans Planner) voor! Eigenlijk draaien projecten maar om één ding: maak het klein! Zodat het behapbaar is. En hang er een datum aan.

Zelf plan ik op de projetenpagina’s liefst van achter naar voren. Ik begin onderaan met het eindresultaat en een datum vóór de deadline en dan denk ik elke stap uit die ik moet doen om er te komen. Ook handig: op deze pagina’s kun je het onderverdelen in subcategorieën. Laat ik een laagdrempelig voorbeeld gebruiken. Een andere moeder en ik kregen spontaan het idee om gezamenlijk een kinderfeestje te houden op studiedag, die al over een week zou zijn. Kortom: veel te plannen in weinig tijd.

Maar ook, wat als je meer wilt bewegen? Dan Kun je dit het beste concreet maken! Want je kunt wel bedenken dat over 5 minuten wilt hardlopen, maar heb je daarvoor ook letterlijk en figuurlijk alles in huis?

Eigenlijk maakt het niet uit hoe groot of klein het ‘project’ is. Begin achteraan te plannen. Maak elke stap zo klein én concreet mogelijk. Voor wie ermee vertrouwt is: maak het SMARKT: Specifiek. Meetbaar. Acceptabel. Realistisch. Tijdgebonden.

Wist je dat er ook een los schriftje is met alleen maar projectenpagina’s? Dat kun je bij je planner bestellen >

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *