Keuzes dúrven maken

Kies jij bewust hoe en waaraan jij je tijd besteed of blijf je eindeloos dingen toe voegen aan je planning tot je uit je voegen barst? Ik vertel je mijn persoonlijke verhaal over een moeilijke knoop die ik deze zomer heb doorgehakt. Maar eerst even een vergelijking: Ik heb twee kinderen en had er in het verleden wel eens een handje van om wel nieuwe kleding te kopen, maar niet direct op te ruimen wat ze niet meer pasten. Resultaat: chaos in de kast! Zo kan het ook zijn als je steeds meer taken toevoegt aan je to-do lijst, maar nergens schrapt. Er ontstaat chaos. Tegenwoordig pak ik elke zomer de kledingkasten van de kinderen aan. Alles wat niet meer past of kapot is gaat weg en wat ik nog nodig denk te hebben schrijf ik op.

Laten we bij de vergelijking met de kledingkast blijven. Ik vermoed dat je ondertussen wel eens de naam ‘Marie Kondo’ hebt horen vallen. Zij is een opruim-goeroe en haar lessen hoe je kunt opruimen zijn top (check haar boek of Netflix serie als je het nog niet kent). Net zoals ik de kledingkasten van de kinderen deze zomer onder de loep nam, keek ik ook kritisch naar mijn takenlijst. Terwijl ik dat deed, gebruikte ik de filosofie van Marie Kondo: ‘Does it spark joy?’ Word ik blij van deze taak? Geeft het mij energie of kost deze alleen maar energie? Op pagina 252 en 253 van je Balans Planner kun je dit invullen.

Als de lijst met dingen die energie kosten langer is dan die met de taken die energie geven, dan moet er iets gebeuren. “Ja maar Jisca,” hoor ik je zeggen, “weet je wel hoe moeilijk het is om taken te schrappen?”

Ik zal mijn persoonlijke verhaal delen over een knoop die ik deze zomer heb doorgehakt.

Naast de Balans Planner heb ik nog een bedrijf waar mensen terecht kunnen voor unieke en exclusieve trouwkaarten. Het bestaat al 7 jaar en het liep fantastisch. Was maanden vooruit volgeboekt en kreeg meer opdrachten dan ik aan kon. Tot corona om de hoek kwam kijken. Ik had nog steeds niet te klagen over het aantal opdrachten, maar elke opdracht duurde opeens veel langer. Of gingen op het laatste moment niet door. Of gingen opeens weer wel door. Klanten gingen bellen. Lang bellen en bij voorkeur ’s avonds. Begrijp me goed, ik snap het. Màn wat is het in deze tijden ingewikkeld om te trouwen…

Maar wat een druk gaf het op mijn planning! Had ik een keer een week vrij, verwachten ze dat ik alsnog met spoed hun trouwkaart ging afronden omdat de bruiloft toch doorging en ze de kaarten gisteren al nodig hadden. Kort samengevat: Ik was niet meer de baas van mijn agenda, zij werden het.

En hoewel ik aan alles voelde dat dit niet vol te houden was, heb ik het nog geprobeerd. Ik bleef ertegenaan hikken. Want keuzes maken is soms nodig, maar ik kan je helaas niet beloven dat ze altijd makkelijk te maken zijn. Dat was deze ook niet. Welk effect heeft mijn keuze op mijn inkomen? Mijn weekroutine? Het werk waar ik zo van houd? Deze zomer maakte ik bewust tijd om over deze keuze na te denken en het er met anderen over te hebben. En uiteindelijk wist ik wat voor mij het beste was en ik zette mijn bedrijf op PAUZE.

En ik ben echt oprecht heel verdrietig geweest over deze keuze. Er brak een periode aan van loslaten. Van het afronden van lopende opdrachten. En elke week dat er iets meer ruimte in mijn planning kwam, kwam er ook iets meer ruimte in mijn hoofd. En zo voelde ik dat dit in ieder geval voor nu de juiste keuze is. Mijn ‘spark of joy’ was verdwenen. Het werd iets dat vooral energie kostte. En zo was ik mijn bedrijf nooit begonnen! Nu is dit een vrij extreem voorbeeld, maar ook in het klein kun je dit toepassen:

• Kost het je heel veel energie om de kinderen bij de BSO op te halen uit je werk? Bespreek dit eens met je partner, misschien kost het hem gevoelsmatig helemaal niet zoveel energie en neemt hij het graag over.

• Lukt het nauwelijks om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Kook dan eens voor twee dagen en gun jezelf daarmee een dag pauze van deze taak.

• Word je gestrest van boodschappen doen uit het werk? Laat ze in het weekend bezorgen.

• Doe je werk of vrijwilligerswerk dat helemaal niet bij je past en dus veel energie kost? Ga het gesprek aan en kom met een voorstel voor een andere taak die wél past. Vaak is iets dat energie geeft automatisch iets waar je ook goed in bent, dus onder aan de streep gaat iedereen er op vooruit!

Wanneer ga jij er voor zitten om de ‘kast’ van jouw taken op te ruimen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *