Hoezo, waarom en hoe?

Het idee, hoezo dan?

Ik zie me nog zitten achter mijn bureau… Ik had net een leuke opdracht binnengehaald en ik wilde het idee daarover gaan uitwerken op een groot vel papier dat op mijn bureau lag. Maar toen ik mijn pen in mijn hand had en mijn ideeën wilde gaan schetsen, keek ik naar het vel papier en zag dat het vol stond met allerlei krabbels: to-do items, aantekeningen, reminders, boodschappenlijstjes etc. Er was helemaal geen ruimte meer voor mijn briljante ideeën. En juist die ruimte en leegte had ik nodig om creatief met de nieuwe opdracht aan de slag te kunnen.

Mijn hoofd was op dat moment net zo vol als het vel papier. Bizar, dat kwam even binnen. Het zat vol met alle dingen die ik wilde onthouden: to-do items, reminders en boodschappenlijstjes namen kostbare ruimte in beslag. Kostbaar, omdat het geen feilloos systeem is. Kostbaar, omdat er dan geen ruimte meer is voor mijn echt mooie plannen. Kostbaar, omdat ik er niet op kan bouwen; het werkt niet en dat gaf me stress. Zo wilde ik het niet langer! Ik heb een leeg vel nodig om creatief te kunnen zijn. David Allen heeft het prachtig verwoord: Your head is for having ideas, not for holding them.

Wij zijn niet ontworpen om heel veel informatie te onthouden. Het is prachtig dat we de capaciteit hebben om dingen te onthouden, maar als we die capaciteit volledig gebruiken, overvragen we onszelf. Jouw escape om te voorkomen dat je jezelf overvraagt en stress ervaart, is het creëren van een feilloos systeem. De basis van zo’n systeem? Schrijf alles op!

Handgeschreven, waarom dan?

Wist je dat, op het moment dat je een letter schrijft, je eigenlijk een letter aan het tekenen bent? Dat tekenen is een creatief proces. Schrijven activeert dus een heel ander deel van ons brein, dan wanneer we een letter intoetsen. Onderzoek heeft uitgewezen dat we door te schrijven, beter onthouden én creatiever gaan denken. Twee kostbare, wat zeg ik, onmisbare ingrediënten die niet mogen ontbreken als je je droomleven gaat plannen!

Dus ik weet zeker: juist in deze digitale wereld is het goed om terug te gaan naar de magie van pen en papier. En omdat we van de aarde houden is er gekozen voor gerecycled papier.

Niet vergeten! Hoe dan?

Ken je dat gevoel dat je echt.niet.moet.vergeten.om.straks.brood.te.kopen? De hele tijd zeurt het in je hoofd: brood kopen, brood kopen, niet vergeten straks brood te kopen! Het houd je de hele dag bezig. En dan kom je thuis. Alles meegenomen. Maar geen brood.

Hoe zorg je er nou voor dat je echt nooit meer wat vergeet? De eerste stap is: dat vel papier moet weer leeg. Dus zet je alles wat je moet onthouden op één plek. Geen gedoe meer met tig verschillende notitieboekjes en papiertjes die overal en nergens liggen. Alles wat je wilt onthouden vind je voortaan op één en dezelfde plek; in je Balans Planner.

To-do’s in je weekplanning

Jarenlang zocht ik naar een planner of agenda waar ik naast mijn afspraken, ook mijn to-do items in kon plannen. Maar ik vond hem nooit! Wat ik wel vond waren systemen en planners die, of volledig blanco waren, of juist volledig dichtgetimmerd, zodat ik nergens mijn unieke ‘Jisca schrijfsels’ kwijt kon. De vormgever in mij werd wakker; ik ontwierp er één voor mijzelf. Het werd de Balans Planner en ik was mijn eigen eerste klant.

Let’s get started!

Ben jij er ook klaar voor? Bestel de Balans Planner hier. In de inleiding van de planner kun je verder lezen hoe je zo kunt plannen dat je nooit meer iets vergeet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *