Hoe houd ik een planning nu echt vol?

TIP! Je kunt mij dit bericht persoonlijk horen vertellen op Instagram of Facebook

De vraag die ik kreeg: “Ik heb problemen met het volhouden. Dus ik begin en na soms al 2 dagen, maar soms 2 tot 3 weken ben ik het weer kwijt. Hoe kan ik dit wel volhouden.”

Volgens mij is het antwoord: je moet het écht willen! Laat me dit toelichten voor ik je met dit antwoord afschrik. Het is belangrijk dat je voor ogen gaat krijgen wat je ermee wil bereiken. Dus stel jezelf de vraag: als ik dit plannen ga volhouden, dan krijg ik:

  • Meer rust in mijn hoofd
  • Meer tijd voor mijn gezin
  • Tijd voor een hobby
  • Ik ervaar minder stress
  • Dan heb ik elke dag me-time

Dus neem eens een moment voor jezelf om hier over na te denken: als ik ga volhouden dan levert het mij dit op….
En schrijf dit op! Maak elke week een notitie in je weekplan bij de vraag wat je focus deze week is wat het gaat opleveren als je dit volhoudt.

Neem vervolgens een vast moment om je planning te maken. Dit kan aan het begin van de week zijn voor de hele week of aan het einde van elke dag voor de volgende dag. Net wat in jouw leven werkt.

Daarna is het zowel makkelijk als moeilijk tegelijk: houd je eraan!

Elke dag opnieuw de stappen zetten die jij je hebt voorgenomen om te zetten. Vink je to-do’s af. Schuif door wat niet gelukt is. Kruis aan welke gewoonten je die dag hebt gedaan. En doe dit voor een aaneengeschakelde periode. Onderzoek heeft uitgewezen als het je lukt om dagenlang iets vol te houden, het een ketting vormt. En dan wil je uiteindelijk niet meer dat er een schakel tussenuit valt, dan wil je dat deze ketting schakel al schakel in verbinding blijft. Dan ga je het écht willen. Neem elke dag bewegen. Als je het lang genoeg volhoudt, wordt het onderdeel van je routine. Dan kost het geen moeite, maar wordt het een gewoonte.

En vergeet niet aan het einde van de dag even te reflecteren.

Laten we eerlijk zijn, zo lang duurt dat niet. Dat kan al klaar zijn voor jouw glas hete thee helemaal leeg is. Maar juist dat korte moment is zo waardevol. Het geeft je bijvoorbeeld de volgende inzichten:

  • Welke dingen erbij inschoten zijn (nooit meer iets vergeten!)
  • Of je een realistische planning hebt gemaakt
  • Welke gewoonten die dag gelukt zijn
  • Wat er die dag is om dankbaar voor te zijn.

En juist daar kun je de volgende dag weer mee verder. Waardoor je beter gaat plannen, maar ook waar je steeds meer gaat stilstaan bij wat er wel gelukt is.

Ga er mee aan de slag in de Balans Planner, shop deze hier >

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *