Goede voornemens wél laten slagen!

Weinig is zo frustrerend als de teleurstelling in jezelf als je weer tot de ontdekking moet komen dat er van je goede voornemens weinig over is gebleven. Geloof me: been there, done that! Daarom deze blog met tips hoe je zélf de stok achter de deur kunt zijn van je goede voornemens.

Van mij hóef je geen goede voornemens te hebben, maar ik heb ze wel. Niet alleen aan het begin van het jaar, maar het hele jaar door probeer ik kleine positieve veranderingen doorvoeren. Vele kleine stapjes maken samen een grote verandering.

Ik daag je uit!
Om te bedenken welke positieve gewoonte(n) jij aan je dag zou willen toevoegen. Dat mag iets kleins of iets groots zijn; als het jou maar een goed gevoel oplevert. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je iets 21 dagen consequent volhoudt, je nieuwe routine een gewoonte wordt. Maar daarna gaan er vaak nog weken of maanden overheen, voor je het helemaal volautomatisch doet. Wees dus realistisch en houdt het behapbaar voor jezelf: kies maximaal één nieuwe gewoonte per maand.

Maak het zichtbaar
Journaling is een goede manier om gewoonten zichtbaar te maken. Met de Balans Planner heb ik dit extra eenvoudig voor jou gemaakt. Noteer jouw gewoonten op de uitklapbare index pagina (zie foto boven). Je hoeft nu alleen nog maar aan te kruisen als het je die dag gelukt is om je aan die gewoonte te houden. Zo dacht ik zelf dat ik bijna nooit snoepte. Ik sprak met mezelf af dat ik alleen een ‘X’ in zou zetten als ik echt de hele dag NIETS gesnoept of gesnackt had. Opeens zag ik dat ik deze toch minder vaak kon afvinken dan ik had gedacht. Maar ik werd ook gestimuleerd om me er nu wél aan te houden, omdat ik wist dat ik dan aan het einde van de dag een ‘X’ kan zetten! Doe dit elke dag, en voeg er elke maand een nieuwe gewoonte aan toe: je leven ziet er straks heel anders uit!

Stok achter de deur
Door elke dag je habit tracker (zie foto onder) in te vullen, word je er elke dag aan herinnert om je aan je goede voornemens te houden. Zo ben je zelf de spreekwoordelijke stok achter je eigen deur. En ik kan je vertellen: dat werkt!


Habit tracking is populair
Google maar eens op ‘habit trackers’ of ‘habit tracking’ en je vindt lange lijsten met dingen die je bij kunt houden. Eén van de populairste habit trackers is het bijhouden van het aantal glazen water dat je drinkt op een dag; daarom zit deze al in de planner voor je: elke druppel staat voor één (groot) glas water.

Inspiratie wat je nog meer kunt bijhouden:

 • Op tijd naar bed
 • Gesport
 • Niet snoepen/ snacken
 • Geen geld uitgeven
 • Planning voor morgen gemaakt
 • To-do lijst afgerond
 • Voorlezen aan kind(eren)
 • Quality Time met het gezin (zie foto!)
 • Een familielid of vriend bellen
 • Geen alcohol drinken
 • 2 stuks fruit eten
 • Gezond gekookt
 • Huishouden gedaan
 • Gewerkt aan nieuwe ideeën/ plannen

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Karin liet weten dat zij nu elke dag bijhoudt of zij haar kinderen een compliment heeft gegeven. Ik vind het een geweldig idee!

Met welke gewoonte(n) ga jij aan de slag?

 

Lieve groetjes, Jisca

 

One reply on “Goede voornemens wél laten slagen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *