Ballen hooghouden?

“Wat kun jij toch veel ballen tegelijk hooghouden”, zei iemand vorige week verbaasd tegen mij. Disclaimer; deze blog wordt niet een promo om veel ballen hoog te houden. Wel tips die je helpen met de ballen die je hoog te houden hebt. Want als ik ergens niet aan mee wil doen, is het de ratrace van steeds maar meer, meer, meer…

Voor mij zit het geheim in veel ballen hooghouden in een paar dingen:

  • Heel bewust kiezen wélke ballen je hoog wilt houden
  • Het geen issue maken om soms ballen weg te leggen
  • Focus op één bal en niet allemaal tegelijk.

Ik stip in alle drie de onderdelen even kort aan, laat het gerust weten hieronder als je wilt dat ik op één van deze een keer dieper in ga.

Punt 1: Heel bewust kiezen welke ballen je hoog wilt houden draait maar om één ding: prioriteren. Welke dingen vind je écht belangrijk om te doen? In de Balans Planner kun je op pagina 250 letterlijk je prioriteiten opschrijven. Het klinkt misschien heel logisch, maar de eerste keer dat ik de dit deed en zag hoe ik mijn gezin boven mijn werk opschreef, realiseerde ik mij dat ik hier niet altijd naar handelde. Ik besloot tijd met het gezin net zo bewust in te plannen als werk.

Punt 2 is eigenlijk het logische vervolg op punt 1. Want als je goed weet wat je écht belangrijk vind, leef er dan naar. Dat betekent dat – als iets veel tijd vraagt – ik andere dingen simpelweg even los laat. Dan word het hier op de socials maar wat stiller, want hoe hard coaches ook roepen dat je elke dag zichtbaar moet zijn om iets kunnen verkopen, onder aan de streep komt werk pas na familie op mijn prioriteitenlijst. En de tijdlijnen op socials volg ik ook even niet. Want tijd en energie is niet een kraan waar het ongelimiteerd uitstroomt om van te blijven delen. Tijd en energie is meer een taart. Als je een groot stuk aan één onderdeel geeft, blijft er minder over voor de rest. Dus kies wijs waar jij je tijd en energie mee deelt.

Punt 3 sluit hier dan weer op aan. Want als ik tijd heb met het gezin, dan ligt mijn focus daar! Niet tussendoor nog even mijn werkmail checken of appjes beantwoorden.

Staat er tijd voor iets ingepland; make the most of it. Staat er werk ingepland, doe het vol overgave! Of het nu voor je werkgever, je bedrijf of je huishouden is. Focus op die ene taak die ingepland staat. Laat je niet afleiden, laat je niet verleiden om alles door elkaar te doen. Dat komt je output niet ten goede. En het geldt niet alleen voor werk he?

Je kent het gezegde ongetwijfeld, maar ik stip hem toch nog maar even aan: na ‘work hard’ komt ‘play hard’ en ‘rest hard’. Geef 100% voor wat er gepland staat: Moet je werken; WERK! Staat er tijd om te spelen; SPEEL! En is het tijd om te rusten; RUST! En plan deze drie onderdelen voldoende en duidelijk in in je planner.

Gisteren was studiedag en maakten we tijd voor ons gezin. Nu was ik even in de verleiding om – terwijl we moesten wachten – wat stories te maken. Maar ik kies er elke keer voor dit juist niet te doen. Want dan versplintert mijn aandacht. Misschien is dat nog wel een onderwerp om een keer verder op in te gaan, maar ik geef het je alvast mee: versplinterde aandacht is zo funest, dat het op de lange termijn zelfs de kans vergroot op een burn-out.

Terug naar het begin. Heb jij heel bewust een keuze gemaakt wélke ballen je hoog wilt houden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *