Alle ballen in de lucht!

De laatste tijd bespeur ik -online- wat irritatie over de uitdrukking ‘alle ballen in de lucht houden’. Ik voel mij lichtelijk aangesproken, omdat ik die opmerking ook wel eens gebruik. De opmerking lijkt vooral gevoelig te liggen als deze lijkt op te roepen tot een vol en perfect leven. Want, laten we eerlijk zijn, we worden al regelmatig geconfronteerd met het ogenschijnlijke perfecte leven van andere mensen!

Als ik jou met die opmerking geïrriteerd heb, sorry!

Ik leg je graag uit waarom ik die term toch goed vind passen. In de praktijk blijkt het bij mijn leven en karakter te passen om een grote diversiteit aan taken te hebben. Dit in contrast met het leven van mijn partner: zit hij op zijn werk, dan is hij enkel en alleen daarop gericht, is hij weer thuis dan draait het alleen daarom. Mijn leven zit iets complexer in elkaar. Werk, mijn bedrijf, het moederschap, vrijwilligerswerk en huishouden, allemaal onderdelen die meerdere keren per dag mijn aandacht vragen. Hierdoor voelt voor mij een gemiddelde dag nogal als jongleren met alle diverse taken (aka ballen). Het is niet dat ik geen ballen mag laten vallen, ik wíl ze het liefste niet laten vallen, want er rekenen mensen op mij.

Afgelopen jaar werd een zoektocht naar een manier van plannen die ervoor zorgt dat ik veel minder vergeet en al mijn beloftes na kan komen, zonder mezelf volledig voorbij te hollen. Voor mij is dat waar ‘alle ballen in de lucht houden’ voor staat. Alle lessen die ik hierin geleerd heb, verwerkte ik in de Balans Planner die september jl. gelanceerd werd.

Toch was 2018 ook het jaar dat ik alle ballen – die ik eindelijk hoog wist te houden – weer neer moest leggen, want mijn lichaam werkte niet mee. In totaal ben ik in 2018 drie maanden uit de roulatie geweest. Dat is een kwart van een jaar! Het drukte me weer met de neus op de feiten dat balans niet de bestemming is, maar een ontdekkingstocht.

Weet dat mijn oproep om alle ballen in de lucht te houden, nooit een oproep is om steeds méér te doen en zeker niet om hierover op te scheppen.

Het is een oproep om bewust keuzes te maken welke taken haalbaar voor je zijn. Het is een oproep om te blijven zoeken naar de juiste balans in het hooghouden van alles wat jij belangrijk vindt in het leven.

 

Lieve groetjes, Jisca

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *